Glavni znakovi prostatitisa

bolovi u leđima s prostatitisom

Prostatitis je upalni proces koji se razvija u prostati. U teoriji, svaki je čovjek u opasnosti da ga razvije, bez obzira na dob.

Ali muškarci su najosjetljiviji na bolesti na koje utječu sljedeći čimbenici:

 • Sjedilački način života;
 • Dugotrajna seksualna apstinencija ili, obratno, pretjerano aktivan spolni život;
 • Česti zatvor. Imajte na umu da samo redoviti poremećaji stolice mogu uzrokovati prostatitis, a ne epizodni zatvor;
 • Hipotermija. Da biste oboljeli od prostatitisa, nije potrebno satima plivati u ledenoj vodi, dovoljno je samo sjediti na hladnom kamenu ili dugo biti na hladnom u neprikladnoj odjeći;
 • Kronične upalne bolesti (na primjer, kronični bronhitis) ili neliječeni fokus infekcije u tijelu (karijes, tonzilitis);
 • Kronične i akutne urološke ili prethodne spolne bolesti (uretritis, gonoreja);
 • Sjedilački rad. Prije svega, to su oni koji su prisiljeni stalno sjediti na poslu, bez mogućnosti ustajanja i zagrijavanja (vozači, računarski operateri);
 • Bilo koje stanje koje može suzbiti imunološki sustav tijela. To uključuje neadekvatnu ili neadekvatnu prehranu, fizičko i emocionalno preopterećenje, stalni nedostatak sna, kronični stres).

Svi gore navedeni čimbenici postaju posebno opasni ako je muškarac stariji od 50 godina. Doista, u ovoj se dobi hormonska pozadina značajno mijenja, imunitet se smanjuje, pojavljuju se razne bolesti, a osim toga, malo muškaraca u ovoj dobi vodi aktivan životni stil. Iz tih razloga svi muškarci stariji od 50 godina moraju profilaktički posjećivati urologa svakih šest mjeseci.

Kako bolest započinje?

U pravilu, prvi znak razvoja prostatitisa su neugodne ili čak bolne senzacije prilikom mokrenja. Ponekad morate ustati nekoliko puta noću da biste otišli na toalet. Rijetki odlaze liječniku u ovoj fazi razvoja bolesti, iako će u ovoj fazi liječenje biti kratkotrajno i učinkovito.

Nakon nekog vremena, oštar bol u rezanju, povlačenju ili pucanju pojavljuje se u stidnim dijelovima ili međici, ponekad bol isijava u penis ili anus. Mokrenje postaje učestalo i bolno, a mokraća postaje mnogo mutnija. Tijekom pražnjenja mogu se pojaviti bolovi.

Nadalje, tjelesna temperatura može se povećati, ponekad muškarci primijete ispuštanje kapi prozirne bijele tekućine iz uretre. U pravilu, većina muškaraca odlazi liječniku u tom razdoblju bolesti.

Što se događa ako se prostatitis ne liječi?

Ako se nakon gore navedenih simptoma ne obratite liječniku i započnete liječenje, bolest će dalje napredovati. Temperatura se može popeti na 40 stupnjeva, bol postaje vrlo jaka, mokrenje postaje vrlo bolno, poremećen je odljev mokraće (ona izlazi iz uretre u tankom mlazu ili kap po kap). Što se dulji prostatitis ne liječi, to je veća vjerojatnost akutne retencije mokraće i razvoja akutnog zatajenja bubrega. Također je potrebno pravovremeno pregledavanje, jer su simptomi slični prostatitisu prisutni i kod cistitisa i raka prostate.

Dijagnostika

Nakon kontaktiranja urologa, provodi se proučavanje prostate kroz rektum, kao i analiza sekrecije prostate. Ovaj postupak nije baš ugodan, a ponekad i bolan, posebno u kasnijim fazama bolesti. Ponekad zbog toga muškarci ne žele ići liječniku.

Ali zapravo, što prije krenete na pregled, to je manje bolno. Osim toga, palpacija prostate sama po sebi već je tretman, jer pomaže u uklanjanju zagušenja.

U laboratoriju se sekrecija žlijezde sije na hranjive podloge, određuje osjetljivost mikroflore na antibiotike i provodi se analiza urina. Ultrazvuk se također izvodi kako bi se potvrdila dijagnoza. Najčešće, liječenje prostatitisa nije teško za urologa, podložno pravodobnom liječenju.

Rane faze prostatitisa liječe se kod kuće. Pacijentu se prepisuju antibakterijski lijekovi, kupke, oblozi i drugi termalni postupci na međici, kao i ublaživači boli i masaža prostate. Liječenje se provodi oko 10 dana. Tijekom liječenja također ne biste trebali jesti začinjenu hranu i alkohol.

Znakovi i liječenje kroničnog prostatitisa

Kod kroničnog prostatitisa pojavljuju se bolni bolovi u međici, koji popuštaju nakon hodanja ili lagane tjelovježbe, dolazi do osjećaja žarenja prilikom mokrenja. Muškarac često ne spava dobro i postaje razdražljiv.

Ako se ne liječi, kronični prostatitis može uzrokovati upalnu bolest zdjelice, pa čak i neplodnost. Gornjem liječenju također se dodaju refleksologija i masaža prostate. Pacijentu se preporučuje aktivniji životni stil, iz prehrane isključuje začinjenu hranu i alkohol.

Vjerujte liječnicima

Ne biste trebali pokušavati sami postaviti dijagnozu, bez posjeta liječniku. Napokon, samo će urolog na temelju rezultata testa moći odabrati optimalni režim liječenja za vas.

Kada se samo liječite, antibiotike uzimate "na slijepo". To može dovesti do prijelaza bolesti u kronični oblik. Ako bolest i dalje napreduje, možda će biti potrebna hospitalizacija. U bolnici će terapija trajati 1-2 tjedna, a možda i duže.

Kako biste spriječili razvoj komplikacija, obavezno vas pregledajte kod urologa svakih šest mjeseci.

Profilaksa

Prevencija prostatitisa svodi se na sljedeće preporuke:

 • Ako ćete dugo biti vani na hladnoći, odaberite pravu odjeću;
 • Jedite redovito i potpuno;
 • Vodite aktivan životni stil, bavite se sportom;
 • Koristite laksative kod zatvora;
 • Vodi redovit seksualni život, po mogućnosti sa redovnim partnerom.

Vrlo velik broj muškaraca pati od prostatitisa. Ovaj članak daje osnovne informacije o bolesti i objašnjava zašto je potrebno redovito posjećivati urologa.