Prevencija prostatitisa

Nijedan čovjek na svijetu nije imun na prostatitis. Poznato je da je bolest lakše spriječiti nego izliječiti, stoga je prevencija prostatitisa važna za sve muškarce.

Da bismo razumjeli koje će preventivne mjere biti najučinkovitije, treba napomenuti da se po prirodi tečaja prostatitis dijeli na akutni i kronični. A metode prevencije ovih bolesti su različite.

Prevencija akutnog prostatitisa u muškaraca

Akutni prostatitis prati porast temperature do 38 stupnjeva i više, bolovi u području prepona, poremećaj mokrenja i iscjedak iz uretre. Liječi se u bolničkom okruženju.

Akutnu upalu prostate obično uzrokuje bakterijska infekcija: spolno prenosive bolesti i crijevna mikroflora.

Stoga je za prevenciju potrebno:

  • promatrati osobnu higijenu;
  • koristiti osobnu zaštitnu opremu tijekom spolnog odnosa, posebno s nepoznatim partnerima i tijekom nekonvencionalnog seksa;
  • nemojte se prehladiti.

Prevencija kroničnog prostatitisa

S kroničnim prostatitisom i sindromom kronične boli u zdjelici situacija je puno složenija. Budući da uzroci ovih stanja nisu precizno poznati, preporučuju se mnoge preventivne mjere.

Opće preventivne mjere za kronični prostatitis

Brojne preporuke u literaturi i na Internetu korekciju načina života nazivaju preventivnim radnjama: prehrana, tjelesna aktivnost, isključenje loših navika, posjeti određenim lječilištima i odmaralištima. Razmotrimo kritički ono što popularni izvori nude kao prevenciju prostatitisa.

Sport i vježbanje

Sjedilački rad i sjedilački način života, koji vodi većina stanovnika velikih gradova, remete opskrbu krvlju mišićima dna zdjelice i sluznice. To narušava lokalni imunitet i može pridonijeti razvoju infekcija.

Redovite sportske ili gimnastičke vježbe treniraju mišiće perineuma i omogućuju vam uklanjanje stagnacije krvi u maloj zdjelici; korisne su i duge šetnje.

Zapravo, takve vježbe pomažu čovjeku da se održi "u formi", održi fizičku kondiciju, spriječi pretilost, ali malo utječe na prostatu ili zdjelične organe.

Budući da nastanku kroničnog prostatitisa može prethoditi hipotermija, pacijentima se savjetuje da iz svog života isključe kajak, ronjenje, surfanje i skijanje.

Masaža

Preventivni tečaj masaže kralježnice u lumbalnoj regiji. Masaža sprečava zagušenja u području prostate i sprečava nastanak prostatitisa.

Zapravo, lumbalna masaža ne utječe na stanje prostate i ne može se smatrati prevencijom prostatitisa.

Preventivni tečaj masaže prostate. Postupak navodno sprječava stagnaciju u prostati i time smanjuje rizik od razvoja prostatitisa.

Zapravo, masaža prostate - postupak sumnjive učinkovitosti, ponekad bolan, nije metoda prevencije prostatitisa. Uobičajeni spolni odnosi mogu osigurati odljev sekreta prostate.

Dijeta

Raznolika hrana - uključujući povrće, voće, začinsko bilje, morske plodove, orašaste plodove, sjemenke u prehrani. To pomaže u prevenciji zatvora i smanjenju zagušenja u maloj zdjelici. Vjeruje se da kronični zatvor može biti predisponirajući čimbenik za razvoj kroničnog abakterijskog prostatitisa, pa će ovaj savjet zaista pomoći u poboljšanju stanja prostate.

Uklonite upotrebu alkoholnih pića i piva, smanjite broj popušenih cigareta. Zapravo je bolje potpuno isključiti pušenje: ono ne uzrokuje samo rak (rak pluća, želuca, mokraćnog mjehura, bubrega), već i narušava erektilnu funkciju koja je toliko važna za muškarce, uzrokuje hipertenziju i druge probleme.

prostatitis u muškarca

Tradicionalne metode za prevenciju prostatitisa kod kuće

Tradicionalna medicina nudi razne lijekove za prevenciju prostatitisa. Upotreba zelenila i sjemena peršina smatra se posebno korisnom.

U stvari, blagodati bilja i sjemena peršina za prostatu nisu dokazane. Sva ta sredstva pacijent može koristiti prema vlastitom nahođenju. Ta sredstva nisu pronašla znanstvenu potvrdu.

Također postoje informacije o blagodatima pčelinjih proizvoda za bolesnike s kroničnim prostatitisom: propolis, med, matična mliječ, pelud, pčelinji kruh, pčelinji vosak. Vjeruje se da kada se lokalno primjenjuju kao rektalne čepiće, ove tvari imaju antibakterijska i zacjeljujuća svojstva te poboljšavaju lokalni imunitet.

Istraživanja na ovom području još nisu dovršena i nemaju jasnu bazu dokaza.

Odmor u sanatorijskim uvjetima

Neki liječnici preporučuju bolesnicima s kroničnim prostatitisom da redovito posjećuju blatne kupke i hidropatske kupke. Postoje neki dokazi da tečajevi blatoterapije, plinsko-termalne, mineralne, četinarske, terpentinske kupke poboljšavaju lokalni imunitet. Vrijedno je zapamtiti da se bolesnici s kroničnim prostatitisom šalju na lječilišno liječenje samo u fazi stabilne remisije.

Otklanjanje profesionalnih opasnosti na radu

Osim sjedilačkog načina života, rad s korozivnim organskim tvarima, teškim metalima, bojama, otapalima itd. Može štetno utjecati na rad prostate. Ako se pacijent s kroničnim prostatitisom bavi profesijom povezanom s profesionalnim opasnostima, ponekad se preporuča promijeniti vrstu aktivnosti kao preventivnu mjeru.

Kronični prostatitis često se razvija kod pomoraca, kamiondžija, radnika u kemijskoj industriji. Stoga se vibracije, učinak kontrastnih temperatura, bolest kretanja i hipodinamija također mogu pripisati štetnim čimbenicima u proizvodnji.

Posebne mjere za prevenciju prostatitisa

Promatranje urologa

Redoviti preventivni pregled kod urologa jednom godišnje.

Promjena u seksualnoj aktivnosti

Prema raznim izvorima, promiskuitetni spolni odnosi, duga razdoblja apstinencije, kršenje pravila osobne higijene, praksa netradicionalnih spolnih odnosa, upotreba tehnike prekinutog odnosa bez ejakulacije itd. Nazivaju se preduvjetnim čimbenicima za razvoj kroničnog prostatitisa.

Ti čimbenici dovode do stagnacije i stvaranja uvjeta za infekciju sekrecije prostate. Stoga se kao preventivne mjere preporučuju uporaba osobne zaštitne opreme tijekom spolnog odnosa i osobna higijena.

Najbolja prevencija prostatitisa je redoviti seks sa jednim zdravim spolnim partnerom. Ovo jednostavno, korisno i ugodno pravilo izbjegava mnoge probleme povezane sa zdravljem prostate.

Pravovremeno liječenje upalnih bolesti

Jedan od razloga pojave kroničnog prostatitisa je nedovoljno cjelovito i kompetentno liječenje infekcija zdjeličnih organa. Spolno prenosive bolesti, cistitis, uretritis, proktitis, ingvinalni limfadenitis i druge bolesti mogu postati izvor kronične infekcije koja se protokom krvi i limfe ili uzlaznim putem prenosi u prostatu.

Stoga se za prevenciju kroničnog prostatitisa preporučuje tražiti liječničku pomoć na vrijeme, nemojte se samoliječiti, ne prekidajte tijek antibiotika i slijedite sve preporuke liječnika.

Kegelove vježbe

Skup vježbi za trening i održavanje tona Kegelovih mišića dna zdjelice pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u maloj zdjelici i preporučuje se kao prevencija kroničnog prostatitisa. Uključuje:

  • Polako skupljajući i opuštajući mišiće.
  • Kontrakcije: brzi ciklusi napetosti i opuštanja.
  • Guranje i naprezanje kao kod stolice ili istiskivanje posljednjih kapi mokraće.

Te se vježbe mogu redovito raditi, na radnom mjestu, ležeći u krevetu ili tijekom putovanja, s do 150 ponavljanja dnevno.