Pripreme za prostatu

Prostata, također poznata i kao prostata, čudan je organ koji je dio muškog reproduktivnog sustava. Oblik prostate često se uspoređuje s jestivim kestenom jer izgleda poput spljoštene šišarke.

Prostatitis, benigna hiperplazija prostate i rak prostate tri su glavne bolesti prostate. Sve tri bolesti mogu istodobno koegzistirati u istoj prostati. Odnosno, prisutnost prostatitisa ne isključuje prisutnost hiperplazije prostate i karcinoma prostate kod pacijenta i obrnuto.

U skupini lijekova za liječenje bolesti prostate postoje mnogi učinkoviti agensi koji poboljšavaju stanje tkiva prostate i opće stanje pacijentovog tijela. Koji lijekovi pomažu muškarcu u ublažavanju simptoma prekomjernog razrastanja tkiva i povezane nelagode i kakav je njihov učinak?

Anatomija

Prostatna žlijezda sastoji se od dva režnja, desnog i lijevog, međusobno povezanih čvorom smještenim ispod mjehura. Leđa su mu neposredno uz rektum, pa se pregled prostate vrši kroz rektum (ovo je tzv. Digitalni rektalni pregled).

Dio muške uretre prolazi kroz prostatu, pa kad se taj organ poveća ili upali, čovjek počinje imati problema s mokraćnim sustavom. Benigni tumori prostate su najčešći urinarni problem.

Kako osjećate povećanu prostatu? U početku muškarac počinje mnogo češće odlaziti na zahod, doživljavajući jak pritisak, kao kod prepunog mjehura. Uz česte noćne nagone, to se naziva nokturija.

Sljedeći je signal bol tijekom mokrenja, veći pritisak mlaza, ali istodobno se početak putovanja u zahod produljuje u vremenu. Ponekad mokraća kaplje iz uretre nakon pražnjenja, a u naprednim slučajevima, uz jako povećanje prostate, može doći do zadržavanja mokraće.

Lijekovi na recept za liječenje prostate

lijekovi za liječenje prostatitisa

Važno je zapamtiti da bilo koji lijek na recept smije propisivati samo zdravstveni radnik i, za razliku od dodataka prehrani, kategoriziran je kao lijek, a ne kao hrana. Pacijent treba pažljivo slijediti upute.

Evo popisa lijekova za razmišljanje:

  • Finasterid.Djelovanje ove tvari je smanjenje razine 5-alfa-dihidrotestosterona u serumu, mokraći i prostati. U ovom slučaju dolazi do prirodnog smanjenja veličine prostate i povećanja maksimalne brzine protoka urina, smanjenje rizika od akutne retencije i povezanih recidiva.
  • Afluzosin.Ova tvar poboljšava proces pražnjenja mjehura opuštajući tonus mokraćne cijevi. Mišićni zid se opušta, mokraća slobodno teče oslobađajući mjehur bez nailaženja na otpor.
  • Dutasterid.Inhibitor je testosterona 5 alfa reduktaze, enzima koji pretvara testosteron u 5 alfa dihidrotestosteron. Ova tvar brzo i učinkovito smanjuje proizvodnju tvari koje doprinose proliferaciji prostate. Dakle, simptomi problema nestaju.
  • Silodosin.Njegov mehanizam djelovanja smanjuje nelagodu natečenog mjehura povezanu s prekomjernim nakupljanjem i izlučivanjem mokraće.

OTC lijekovi za liječenje prostate

  • Ekstrakt voća Sereno(inače se naziva patuljasta palma ili dlan). Pripravci koji sadrže ekstrakt ove biljke su biljni proizvodi. Suzbijaju aktivnost 5-alfa reduktaze, koja zauzvrat smanjuje sintezu dihidrotestosterona i ima antiandrogeni učinak, ili drugim riječima, usporava rast tkiva. Također, ekstrakti ploda palme djeluju kao protuupalni i dekongestivni lijekovi, što također pomaže u smanjenju volumena prostate.
  • Ekstrakt kore afričke šljive.Pripreme s ovim aditivom na mnogo načina pomažu u poboljšanju stanja - smanjuje se rast stanica raka, upola više urina napušta mokraćnu cijev, a brzina mokrenja raste. Za farmakološko djelovanje odgovoran je lipidno-sterolni kompleks čiji je glavni aktivni sastojak beta-sitosterol. Uz to, lipidno-sterolni kompleks poboljšava metabolizam tkiva prostate suzbijajući stimulaciju žljezdane strome.
  • Bučino ulje.Formulacije bučinog ulja su dodaci prehrani koji podržavaju pravilno funkcioniranje prostate i mjehura. Koriste se kako za prevenciju povećanja prostate, tako i za prevenciju u kasnijem životu. Ove formulacije obično sadrže hladno prešano ulje koje je bogato esencijalnim masnim kiselinama, posebno omega-6. Paralelno s tim, ove kiseline poboljšavaju zdravlje mozga, potenciju, budnost očiju, zdravlje zglobova i mnogih drugih tkiva u tijelu.
  • Blooming Sally.Pripravci se mogu proizvoditi u različitim oblicima - i kapsule koje sadrže biljni ekstrakt i čajevi. Čaj ivan s malim cvjetovima doista povoljno djeluje na funkcioniranje prostate, može se koristiti za prevenciju, a ako se problem već dogodio, onda kao sredstvo za ublažavanje stanja složenim liječenjem.