Dijagnoza i liječenje adenoma prostate

Najčešća urološka patologija s kojom muškarci stariji od 45 godina konzultiraju urologa je adenom prostate. Prisutnost ove patologije značajno narušava kvalitetu života muškaraca. Jedna od najstrašnijih mogućih posljedica patološkog procesa je degeneracija benigne hiperplazije prostate u maligni tumor.

Za borbu protiv adenoma prostate koriste se kirurške i medicinske metode liječenja. Najučinkovitije lijekove ili metode kirurške intervencije odabiru bolnički stručnjaci uzimajući u obzir stadij bolesti, opće stanje i dob pacijenta, kao i prisutnost popratnih bolesti. Kirurška klinika stvorila je ugodne uvjete za liječenje pacijenata.

prostatitis u muškarca

Razlozi za razvoj bolesti

Pojava adenoma najčešće je povezana s dobnim promjenama prostate, naime, promjenom njene strukture i povećanjem veličine. Kao rezultat takvih promjena, uretra koja se nalazi u debljini prostate, postupno se sabija i pojavljuju se smetnje u procesu mokrenja.

Adenom prostate u muškaraca razvija se kao rezultat hormonalnih promjena u tijelu povezanih s dobnim promjenama. Razina testosterona (muškog hormona) postupno opada s godinama, dok se koncentracija ženskog spolnog hormona (estrogena), naprotiv, povećava. Ova pojava naziva se muška menopauza.

Razvoj adenoma prostate može biti posljedica sljedećih čimbenika rizika:

 • Do dobi pacijenta - povećana prostata se izuzetno rijetko nalazi kod muškaraca mlađih od četrdeset godina, a nakon šezdeset godina dijagnosticira se gotovo u svakoj sekundi;
 • Nasljedna predispozicija - ako je adenom prostate dijagnosticiran u bliskih krvnih srodnika muškarca, on ima ogroman rizik od nasljeđivanja ove bolesti u odrasloj dobi;
 • Dijabetes melitus, kardiovaskularne bolesti - benigni tumor (adenom) prostate može rezultirati ne samo tim bolestima, već i štetnim učincima lijekova za njihovo liječenje (na primjer, beta-blokatori);
 • Pogrešan način života - rizik od razvoja adenoma prostate povećan je kod muškaraca s pretilošću, nedovoljnom tjelesnom aktivnošću.

Simptomi

Na adenom prostate može se posumnjati kada muškarac razvije sljedeće simptome koji su najtipičniji za ovu bolest:

 • povećani nagon za mokrenjem;
 • pojava potrebe za napetošću trbušnih mišića za mokrenje;
 • prisutnost bolnih senzacija, gori, trom urin urina;
 • nelagoda i nedovoljno pražnjenje mjehura;
 • povećavajući trajanje procesa mokrenja.

Adenom prostate ne dovodi samo do smanjenja kvalitete života muškaraca, već i do akutne retencije mokraće kod njih, što zahtijeva upotrebu kirurških metoda liječenja. Kako bi izbjegli operativni zahvat, mnogi pacijenti koriste posebne lijekove za liječenje adenoma prostate, uklanjajući simptome i vraćajući normalnu funkciju prostate. Međutim, samo kvalificirani stručnjak može predložiti najbolji lijek za prostatitis i adenom prostate. Potrebno ga je kontaktirati kada se pojave prvi simptomi bolesti.

Liječenje adenoma prostate individualno je za svakog pacijenta. Lijekove za liječenje adenoma prostate, njihovo doziranje i trajanje primjene propisuje liječnik koji dolazi. Samostalno uzimanje lijekova za prostatitis i adenom prostate može biti ne samo neučinkovito, već i opasno. S obzirom na prisutnost određenih "osobnih" kroničnih bolesti kod starijih muškaraca, lijekove za liječenje adenoma prostate kod starijih ljudi treba odabrati uzimajući u obzir popratne bolesti.

Faze razvoja bolesti

Adenom prostate karakterizira postupni razvoj, koji se može podijeliti u tri faze.

 • Prva faza bolesti prolazi s minimalnim poremećajima mokrenja. Može doći do laganog povećanja učestalosti, osobito noću, i usporenog mlaza mokraće. Prva faza može trajati od jedne do 12 godina ili više.
 • Drugu fazu adenoma prostate karakteriziraju izraženiji poremećaji mokrenja: isprekidano strujanje urina, pojava potrebe za naprezanjem prilikom mokrenja i osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura. Preostali urin koji se zadržava u mjehuru i mokraćnim kanalima uzrokuje upalni proces koji prati bol, osjećaj peckanja prilikom mokrenja, bol u lumbalnoj regiji i iznad stidnih stanica.
 • Treću fazu karakterizira periodično ili stalno nehotično ispuštanje mokraće, što pacijenta prisiljava da koristi vrećicu s urinom.

Komplikacije

U nekih muškaraca adenom prostate ne pogoršava kvalitetu života i prolazi bez razvoja komplikacija. Međutim, u nekim slučajevima bolest može prouzročiti sljedeće negativne posljedice:

 • Akutno zadržavanje mokraće - karakterizira ga iznenadna nemogućnost pražnjenja mjehura i bolovi u nadpubičnoj regiji. S takvim stanjem pacijentu je potrebna hitna medicinska pomoć s kateterizacijom ili malim zahvatom;
 • Pojava infekcija u mokraćnom sustavu - stagnacija mokraće, što stvara povoljne uvjete za razmnožavanje patogena, dovodi do razvoja cistitisa i pijelonefritisa;
 • Stvaranje kamenaca u mjehuru također je posljedica stajaće mokraće;
 • Oštećenje mokraćnog mjehura - s nepravilnim pražnjenjem mjehura, proteže se, stvaranje izbočina (džepova) u stijenkama organa, u kojima mokraća stagnira;
 • Oštećenje bubrega - porast tlaka u mokraćovodima i mokraćnom mjehuru ima izravno štetno djelovanje na bubrege, uslijed čega se razvija zatajenje bubrega.

Adenom prostate i potencija

Adenom prostate i potencija usko su međusobno povezani. Adenoma narušava strukturu tkiva žlijezde, što zauzvrat dovodi do oštećenja drugog, ne manje važnog organa - testisa, koji je odgovoran za proizvodnju androgena. Dakle, adenom prostate može biti uzrok impotencije, zahtijevajući dugotrajnu i složenu terapiju.

Dijagnostika

Jednostavan i učinkovit način uspostavljanja preliminarne dijagnoze jest vođenje dnevnika mokrenja od strane pacijenta uz fiksiranje kvantitativnih i kvalitativnih parametara: količine izlučene mokraće, karakteristike unosa tekućine, imperativni nagon, noćni nagon. Glavna metoda fizikalnog pregleda za sumnju na adenom prostate je digitalni rektalni pregled prostate kako bi se otkrilo njezino povećanje i isključile neke druge patologije.

Dijagnostika adenoma prostate u bolnici provodi se pomoću sljedećih laboratorijskih i instrumentalnih metoda:

 • Opći testovi krvi i urina;
 • Biokemijske pretrage krvi za biljege stanja bubrega, razine uree i kreatinina;
 • PSA test (kako bi se isključio rak prostate);
 • Transrektalni ultrazvučni pregled (ultrazvuk);
 • Uroflowmetrija (za određivanje brzine protoka urina);
 • Određivanje volumena zaostalog urina (pomoću ultrazvuka);
 • Elektromiografija dna zdjelice;
 • Uretrocistoskopija;
 • Izlučna urografija.
dijagnoza adenoma prostate pomoću instrumentalnih metoda

Liječenje

Liječenje adenoma prostate usmjereno je na ublažavanje simptoma donjeg mokraćnog sustava, poboljšanje kvalitete života pacijenta i sprečavanje razvoja komplikacija bolesti. Pacijentima s blagim simptomima koji ne pogoršavaju kvalitetu života često se propisuju taktike praćenja uz redovite preglede urologa koji prati tijek bolesti i daje preporuke kako zaustaviti rast adenoma prostate. U tom je razdoblju pažnja usmjerena na terapiju koja nije lijek. Gore navedene metode mogu biti dodatak konzervativnom liječenju, a to je unos sljedećih lijekova:

 • Alfa blokatori (Tamsulosin, Alfuzosin);
 • Inhibitori 5-alfa reduktaze (finasterid);
 • Inhibitori fosfodiesteraze tipa 5 (Sildenafil);
 • Kombinacije inhibitora 5-alfa reduktaze i alfa-blokatora;
 • Blokatori muskarinskih receptora ili M-antiholinergici.

Za bolesnike s uznapredovalim adenomom prostate preporučuje se kirurško liječenje koje se može izvesti na nekoliko metoda: transuretralna ekscizija, transuretralna resekcija i uklanjanje prostate.

Postoje određene indikacije za upotrebu kirurškog liječenja:

 • Ponavljanje zadržavanja mokraće;
 • Zatajenje bubrega, izazvano adenomom prostate;
 • Kamenje u mokraćnom mjehuru;
 • Ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava;
 • Ponavljajuća hematurija.

Osim toga, kirurška intervencija neophodna je za pacijente u nedostatku učinkovitosti liječenja lijekovima.

Tijekom konzervativne terapije ili u postoperativnom razdoblju, pacijenti trebaju stalni medicinski nadzor sa standardnim studijama (određivanje brzine protoka urina, ultrazvuk, analiza razine PSA).

Droge

Postoji određena shema prema kojoj se određeni lijekovi propisuju za liječenje prostatitisa i adenoma prostate. Visoka učinkovitost liječenja postiže se primjenom lijekova iz skupine inhibitora alfa-reduktaze i alfa-blokatora. Ovi lijekovi za liječenje adenoma prostate kod muškaraca pomažu u uklanjanju glavnih simptoma bolesti, kao i obnavljanju dovoljnog mokrenja.

Koje su najučinkovitije i najčešće korištene tablete protiv adenoma prostate? Popis vode blokatori alfa1-adrenergičnih receptora. Uz to, ovaj popis uključuje inhibitore 5-alfa reduktaze, vitamine i minerale.

Kompleks terapije lijekovima uključuje ne samo lijekove. U slučaju adenoma prostate, konzervativno liječenje može se nadopuniti biološki aktivnim dodacima - dodacima prehrani, koji pojačavaju terapijski učinak lijekova i osiguravaju brz oporavak. Neki od njih sadrže cink. Ovaj makronutrijent izravno je uključen u spermatogenezu i sintezu testosterona. Biljni fitosteroli normaliziraju mokrenje.

Liječenje lijekovima iz skupine antagonista alfa1-adrenoceptora

Ovi lijekovi za liječenje prostatitisa i adenoma prostate pružaju opuštanje glatkih mišića mokraćnog sustava i poboljšavaju protok urina. Tamsulozin s istim imenom djelatne tvari, koji je dio ostalih lijekova (Alfuzosin, Silodosin, itd. ), Visoko je selektivan lijek koji ima selektivni učinak na alfa1-adrenergične receptore mišića prostate, prostate. mokraćovoda i mjehura. Zbog smanjenja tonusa mišića olakšava se odljev i izlučivanje mokraće. Tamsulozin, kao i svi selektivni lijekovi, ima minimalan broj nuspojava, ne utječe na vaskularni tonus i može se propisati bolesnicima s kroničnom hipertenzijom.

Antagonisti alfa-adrenergičkih receptora moraju se neprestano koristiti, kako bi se moglo postići postupno smanjenje iritacije i opstrukcije adenoma prostate. Lijek Tamsulosin u liječenju adenoma prostate ima zasluženi prioritet u receptima urologa.

Oblik tablete lijeka smatra se progresivnijim, budući da je zbog kontroliranog otpuštanja tamsulozina aktivna tvar u tijelu u stalnoj koncentraciji. Lijek ulazi u krvotok ravnomjerno, čime se smanjuje vjerojatnost razvoja glavne nuspojave lijekova u adrenergičkoj blokirajućoj skupini - naglog smanjenja krvnog tlaka.

Jednako učinkovit lijek s aktivnim sastojkom tamsulozinom je Urorek. Uzimanje ovog lijeka nije popraćeno sljedećim neželjenim učincima: ortostatska hipotenzija, tahikardija, povećana učestalost napada angine u bolesnika s koronarnom bolešću srca, pa se može propisati muškarcima s srčanim patologijama. Dobro odabrana doza i poštivanje svih pravila za uporabu lijekova skupine alfa-blokatora omogućuju postizanje dobrog terapijskog učinka uz gotovo potpuno odsustvo nuspojava.

Lijekovi iz skupine inhibitora reduktaze (blokatori)

Lijekovi ove farmakološke skupine (Finasteride, Dutasteride) pomažu ublažiti odljev mokraće i, shodno tome, eliminirati glavne simptome bolesti. Stabilni terapeutski učinak javlja se unutar dva do tri tjedna nakon početka tečaja. Svi se simptomi potpuno zaustavljaju nakon tri mjeseca. Prema rezultatima kliničkih studija, maksimalna učinkovitost postiže se nakon šest mjeseci terapije tim lijekovima.

Finasterid i dutasterid su specifični inhibitori 5-alfa reduktaze tipa 2 (stanični enzim odgovoran za transformaciju testosterona u dihidrotestosteron). Rast prostate u BPH izravno je povezan s ovom konverzijom testosterona. Zahvaljujući inhibitorima 5-alfa-reduktaze, blokira se proizvodnja intraprostatskog dihidrotestosterona i značajno se smanjuje njegova koncentracija u krvi.

Finasterid i dutasterid koriste se u sljedeće svrhe:

 • Liječenje i kontrola hiperplazije prostate;
 • Poboljšanje odljeva urina i uklanjanje simptoma adenoma prostate;
 • Smanjivanje rizika od razvoja akutne retencije mokraće i potrebe za operacijom.

Finasterid i Dutasterid imaju izražen antiandrogeni učinak, t. j. pomažu smanjiti razinu muških hormona u krvi. Osim toga, ovi lijekovi imaju teratogeni učinak, pa ih se mora uzimati s oprezom. Uz pomoć suvremenih lijekova moguće je zaustaviti rast prostate i spriječiti potrebu za kirurškim liječenjem.

Antispazmodici i tablete protiv bolova za pogoršanje bolesti

Glavna svrha lijekova antispazmodičnog i analgetskog djelovanja kod pogoršanja adenoma prostate je ublažavanje općeg stanja pacijenta i uklanjanje boli. Nesteroidni protuupalni lijekovi (Diklofenak, Ibuprofen) djeluju protuupalno i analgetski. Oni pomažu u borbi protiv ne samo bolnih osjeta koji nastaju tijekom mokrenja, već i uz stalne bolove u preponama i međici. Zahvaljujući djelovanju nesteroidnih protuupalnih lijekova, upalni proces se smanjuje, oteklina prostate pada, normalizira se tjelesna temperatura, a uklanjaju se i neugodni simptomi.

Neopioidni analgetici, proizvedeni u obliku tableta ili čepića, pomažu u ublažavanju sindroma boli tijekom pogoršanja adenoma prostate. Najjednostavniji od njih je metamizol natrij. Međutim, ovaj je lijek namijenjen jednokratnoj upotrebi, jer može djelovati samo na sindrom blage boli. Osim toga, učinkoviti su analgetici s lidokainom, benzokainom, anestezinom i novokainom (Ikhtammol, Benzocaine, Tribenoside + Lidocaine).

Vitamin E 400

Tokoferol acetat ili vitamin E često su uključeni u složeno liječenje adenoma prostate kao antioksidans, radioprotektivno sredstvo i nezamjenjiva veza u reproduktivnim procesima. Vitamin E u dozi od 400 mg urologi prepisuju pacijentima s erektilnom disfunkcijom i spermatogenezom povezanom s adenomom prostate.

Liječenje takve ozbiljne kronične bolesti poput adenoma prostate treba propisati i nadzirati urolog. Strogo je zabranjeno uzimati određene lijekove samostalno, bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, jer samoliječenje u ovom slučaju može biti ne samo neučinkovito, već i opasno za zdravlje muškaraca. Samo kvalificirani stručnjak može vam reći koje su tablete protiv adenoma prostate u svakom slučaju najučinkovitije i koje od njih mogu izazvati negativne posljedice.

pacijent s prostatitisom na liječničkom pregledu

Operacije

Urolozi bolnice majstorski izvode klasične i minimalno invazivne kirurške intervencije, primjenjuju inovativne metode kirurškog liječenja adenoma prostate. Svaki je pacijent odabran za operaciju koja mu najviše odgovara.

Općenito prihvaćeni standard u kirurškom liječenju adenoma prostate je transuretralna resekcija prostate. Operacija je vrlo učinkovita. Nakon intervencije, pacijenti se rješavaju začepljenja na izlazu iz mokraćnog mjehura (suženja uretre) i pridruženih simptoma. Razdoblje rehabilitacije je kratko. Tijekom ili nakon operacije može se razviti krvarenje, sindrom "opijenosti vodom" tijela.

Alternativne metode liječenja adenoma prostate uključuju sljedeće kirurške intervencije:

 • Stentiranje;
 • Balonska dilatacija;
 • Hipertermija;
 • Termoterapija;
 • Ultrazvuk, laserska i ablacija igle;
 • Intersticijska koagulacija.

Nakon njih se komplikacije javljaju rjeđe, ali ove su tehnike inferiorne u odnosu na transuretralnu resekciju u pogledu učinkovitosti, kako klinički tako i ekonomski.

Laparoskopsko uklanjanje adenoma prostate koristi se kada je tumor značajno porastao, a problematično ga je ukloniti transuretralnom resekcijom. Ova operacija je teža i izvodi se u općoj anesteziji. Kroz male rezove kirurg uvodi posebne instrumente u tjelesnu šupljinu pomoću kojih uklanja adenom prostate. Operacija se izvodi prema slici s video kamera koja se prikazuje na ekranu. Glavne prednosti intervencije su minimalna količina gubitka krvi i mala vjerojatnost komplikacija. Nakon operacije pacijentu nije potrebna dugotrajna rehabilitacija.

Kada postoje znakovi adenoma prostate kod muškaraca, liječnici koriste visokotehnološku metodu liječenja adenoma - lasersku enukleaciju. Intervencija se provodi s velikim novotvorinama. Višak tkiva uklanja se laserom. Operacija se izvodi kroz uretru. Tumor se odvaja, dijeli na male dijelove, a zatim izlučuje. Metoda se smatra minimalno invazivnom. Ima niz značajnih prednosti: ne krši integritet šupljina, ne uzrokuje nepotrebnu štetu.

Lasersko isparavanje je uništavanje adenoma laserskim isparavanjem. Urolog uvodi poseban uređaj kroz mokraćnu cijev, dovodi ga do novotvorine i djeluje na njega snažno zelenim laserom. Dubina prodiranja lasera i točnost njegovog udara omogućuju izbjegavanje oštećenja susjednih područja. Metoda je minimalno invazivna, bez krvi, brza i učinkovita. Njegov jedini nedostatak je nemogućnost uzimanja tumorskog tkiva za histološki pregled.

U nekim situacijama neizbježna metoda liječenja adenoma prostate je abdominalna kirurgija - adenomektomija. Izvodi se kada pacijentu druge metode ne mogu pomoći. Tijekom kirurgije kirurg koristi skalpel za pristup prostati i ručno, pomoću kirurških instrumenata, uklanja adenom. Kao rezultat operacije može se dogoditi značajan gubitak krvi i mogu se razviti komplikacije. Nakon operacije, pacijentu je potrebna dugotrajna rehabilitacija.

Uklanjanje adenoma prostate metodom transvezikalne (transvezikalne) adenomektomije sastoji se u radikalnom izrezivanju hiperplastičnog tkiva prostate uzdužnim rezom prednjeg trbušnog zida i mokraćnog mjehura. Operacija se izvodi u uznapredovalim stadijima bolesti, kada tumor dosegne veliku veličinu, mjehur je prenapregnut zbog prelijevanja nakupljenim urinom i razvija se zatajenje bubrega.

Mjehur je prethodno kateteriziran i napunjen sterilnom otopinom furacilina ili druge tvari. Zatim se izolira i uzima na dva mjesta na posebnim držačima, za koje se podiže stijenka organa. Kirurg secira formirani nabor i otvara mjehur.

Duž unutarnjeg kraja instaliranog mokraćnog katetera određuje područje vrata mokraćnog mjehura i oko otvora uretre koji se pojavljuje u vidnom polju, odstupajući od njega za 0, 5-1 cm, čini rez na sluznici membrana. Nakon toga, operativni urolog prstom prodire u debljinu prostate, ulazi između tumorske kapsule i adenomatoznih čvorova, izlučuje potonji. Istodobno, prstom druge ruke, koji je prethodno umetnut u rektum pacijenta, liječnik hrani žlijezdu prema prednjem trbušnom zidu. Postaje pristupačniji za manipulaciju. Zahvaljujući ovoj tehnici, skraćuje se vrijeme operacije i smanjuje gubitak krvi.

Tada kirurg izvodi hemostazu (zaustavljanje krvarenja) uklonjenog ležišta adenoma i zašiva mokraćni mjehur, ostavljajući tanku drenažu u rani. Dizajniran je za ispiranje šupljine iz formiranih krvnih ugrušaka. Mokraćni kateter, umetnut prije početka operacije, ne uklanja se 7-10 dana. Oko nje se formira novi dio uretre umjesto prostatičnog dijela uretre izrezanog tijekom operacije.

Transvezikalna adenomektomija jedna je od najtraumatičnijih od svih tehnika korištenih za adenom prostate. Prati ga rizik od razvoja sljedećih komplikacija:

 • Krvarenje iz sloja novotvorine;
 • Kongestivna upala pluća;
 • Kršenje motoričke evakuacijske funkcije crijeva, što se očituje zatvorom.

Da bi se izbjegle komplikacije, nakon operacije u bolnici, pacijentu se daje rana aktivacija. Mogu se pojaviti sljedeće nepoželjne posljedice operacije uklanjanja adenoma prostate:

 • Nedovoljna drenaža mjehura;
 • Suženje vrata;
 • Infiltracija mokraće u peri-vezikularno tkivo;
 • Stvaranje "pred-mjehura" (zaostala šupljina na mjestu uklanjanja adenoma prostate);
 • Formiranje suženja lumena uretre;
 • Urinarna inkontinencija.

To negativno utječe na kvalitetu života pacijenata i produljuje vrijeme oporavka za adekvatno mokrenje.

Posljedice operacije manje su izražene kada se intervencija izvodi pomoću laparoskopa. Laparoskopska operacija adenoma prostate jedna je od manje invazivnih mogućnosti kirurških intervencija na prostati. Ovu tehniku koriste bolnički urolozi ako pacijent ima dovoljno velik adenom prostate.

Ako veličina prostate žlijezde pacijenta s adenomom ne prelazi 120 cm3, preporučuje se transuretralna resekcija adenoma prostate. Ali za 10% pacijenata kojima je potreban kirurški zahvat, ova opcija nije prikladna, jer žlijezda doseže veličinu veću od 120 cm3. Laparoskopska operacija uklanjanja adenoma prostate s urolitijazom, ingvinalnom hernijom, divertikulom mokraćnog mjehura, ankilozom zglobova donjih ekstremiteta ne izvodi se. U ovom slučaju, odluku o mogućnosti operacije zajednički donose urolog, androlog, abdominalni kirurg i drugi bolnički specijalisti.