kako izliječiti prostatitis

Bolest karakteristična za muškarce, praćena poremećajem funkcija genitourinarnog sustava i doprinoseći razvoju niza nepovratnih patologija, je prostatitis. Bolest je upala prostate.

prostatitis je upala prostate

Kao simptome bolesti vrijedi istaknuti:

  • bolovi u gotovo svim dijelovima regije kuka (perineum, anus, prepone, skrotum itd. );
  • mokrenje postaje češće, praćeno bolovima;
  • tjelesna temperatura raste, a temperatura u anusu je osjetno viša od temperature u pazuhu;
  • mogu se primijetiti bolovi u zglobovima i mišićima različite težine;
  • povremeno postoje jake glavobolje i pojavljuje se opća slabost tijela.

Zašto se javlja prostatitis?

Uzroci patologije podijeljeni su na zarazne i neinfektivne. Očito je da je u prvom slučaju uzrok bolesti aktivnost mikroorganizama koji izvana ulaze u čovjekovo tijelo.

Među neinfektivnim razlozima vrijedi istaknuti oslabljeni imunološki sustav, hipotermiju, nisku tjelesnu aktivnost, produljenu spolnu apstinenciju, pretjerano aktivan spolni život, alkoholizam.

Infektivni uzroci razvoja prostatitisa mogu se grubo podijeliti u dvije vrste. Prva vrsta zaraznih uzroka trebala bi uključivati infekcije stečene spolnim putem od zaraženog partnera, a druga vrsta uključuje postojeće zarazne bolesti u tijelu muškaraca protiv kojih se razvija prostatitis (kronični tonzilitis, sinusitis, bubrežna bolest).

Vrste prostatitisa

Zbog niza čimbenika i kriterija, prostatitis se dijeli na akutni, kronični, kronični bakterijski i asimptomatski. Često bolest prati uretritis ili vezikulitis. Pojava akutnog prostatitisa može se temeljiti na patogenom djelovanju ogromnog broja mikroorganizama (E. coli, Klebsiela, Proteus, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter, Staphylococcus aureus, itd. ). Mnogi su mikroorganizmi sastavni dio zdrave mikroflore kožnih tkiva ili crijeva, međutim, ulazeći u tkiva prostate, uzrokuju brzo razvijajući upalni proces. Zbog izraženih kliničkih simptoma, dijagnoza akutnog oblika patologije relativno je jednostavna mjera. U pravilu su dovoljni testovi krvi i urina, ali za maksimalan informativni sadržaj može se uzeti bris za bakteriološki pregled, transrektalni ultrazvuk, računalnu tomografiju ili magnetsku rezonancu.

Razvoj kroničnog bakterijskog oblika prostatitisa događa se kao rezultat patogenog djelovanja patogenih mikroorganizama koji su ušli u tkiva prostate. Među metodama za dijagnosticiranje ovog oblika bolesti vrijedi istaknuti uroflowmetriju, mikroskopiju sekrecije prostate i anketnu urografiju.

Liječenje prostatitisa

Liječenje prostatitisa temelji se na upotrebi antibiotika, koji se razlikuju u svojoj agresivnosti, ovisno o razvoju i tijeku patologije. Propisivanje lijekova je individualno u svakom slučaju, to ovisi i o obliku bolesti i o karakteristikama organizma. Propis lijekova i njihovu dozu određuje urolog koji prisustvuje, na temelju rezultata dijagnostičkih studija. U nekim oblicima prostatitisa koristi se kombinirana terapija, odnosno upotreba nekoliko antibiotika istovremeno, s tim u vezi propisani su lijekovi za neutralizaciju njihovih nuspojava (probiotici). Moguće je koristiti imunostimulante za jačanje funkcionalne sposobnosti imunološkog sustava i vitaminskih kompleksa. U nekim slučajevima propisana je masaža prostate. Liječenju bolesti mora se pristupiti vrlo, vrlo ozbiljno, barem zbog mogućeg razvoja malignih novotvorina tijekom razvoja prostatitisa. Rak prostate nije samo opasna bolest, već često prijeti i čovjekovu životu. Ni u kojem slučaju ne smijete zanemariti liječenje i kad se pojave prvi znakovi bolesti, obratite se svom urologu. Terapija u ranim fazama prostatitisa omogućit će vam da se zauvijek riješite bolesti.