Učinkovito liječenje adenoma prostate

Benigna hiperplazija prostate (BPH) ili adenom je povećanje stromalne komponente ili epitela prostate. Bolest se javlja kod muškaraca starijih od 40 godina, rjeđe u ranijoj dobi. Prema statistikama, vjerojatnost njegovog razvoja nakon 50 godina je oko 40%, a više od 75% - nakon 65. Zapravo se 90% svih muškaraca prije ili kasnije suoči s bolešću, pa morate unaprijed znati o uzrocima , čimbenici rizika, simptomi i suvremeno liječenje adenoma prostate.

Opasnosti

Adenoma je benigna formacija, stoga sama po sebi ne šteti tijelu. Međutim, rastući, tkiva formacije blokiraju lumen mokraćnog sustava, što sprečava prolaz mokraće. To je zbog niza neugodnih komplikacija i bolnih osjeta, posebno u kasnijim fazama. Nova zagušenja dovode do stvaranja infekcija, kamenaca u mjehuru, oštećenja na njemu, kao i ozbiljnih poremećaja u radu bubrega, sve do razvoja zatajenja. Stoga je kod najmanje manifestacije simptoma potrebno odmah ugovoriti sastanak s urologom, podvrgnuti se temeljitom pregledu i na temelju njegovih rezultata odabrati najučinkovitiju metodu liječenja adenoma prostate.

Faze i simptomi

Tijek bolesti može se grubo podijeliti u tri glavne faze, popraćene raznim simptomima:

 • I - karakteriziran češćim imperativnim nagonima, nokturijom (povećanjem volumena noćnog izlaza mokraće), prvim znakovima inkontinencije, sporijim mlazom. U ovoj fazi bolest može ostati nekoliko godina, a da se ne razvije u teži oblik;
 • II - izraženiji simptomi. Struja urina može se prekinuti, potrebno je često gurati mokrenje, što često dovodi do kila i prolapsa rektuma. Nakon posjeta toaletu osjeća se nezadovoljstvo, nepotpuno pražnjenje. Bolest se razvija aktivnije, prijelaz na sljedeći oblik traje relativno malo vremena;
 • III - zbog kumulativnog učinka, mjehur se rasteže, njegova elastičnost se smanjuje, razvijaju se infekcije, pojavljuju se bubrežni kamenci i povećava se inkontinencija. Mogu se pojaviti i opći simptomi trovanja - slabost, nedostatak apetita, mučnina, zatvor, uporna suha usta.

Treba shvatiti da slične simptome prate neke vrste živčanih poremećaja i karcinoma. Točna dijagnoza može se postaviti u klinici tek nakon provođenja odgovarajućeg istraživanja.

Liječenje bolesti

liječenje prostatitisa u muškaraca

Trenutno je hiperplazija prostate prilično dobro proučena bolest. Njegovo liječenje ne uzrokuje posebne poteškoće i može se izvoditi na razne načine, ovisno o težini bolesti, njenoj vrsti, brzini i stupnju razvoja, pacijentovoj dobi, općem zdravstvenom stanju i drugim čimbenicima.

Općenito se sve metode konvencionalno dijele na lijekove, nemedicinske i kirurške. Postoje i mnogi recepti iz alternativne (tradicionalne) medicine, uključujući uz pomoć raznih biljnih pripravaka, ali njihova učinkovitost nije dokazana kliničkim ispitivanjima, a u nekim slučajevima takve metode liječenja adenoma prostate samo kompliciraju tijek bolesti , negativno utječući na stanje pacijenta.

Tehnike bez lijekova

Za blage simptome ili teže simptome koji ne utječu na kvalitetu života, koristi se budno čekanje, koje se naziva i aktivno čekanje. Sastoji se u redovnom praćenju stanja bez upotrebe lijekova. Također se provodi bihevioralna terapija koja uključuje:

 • odbijanje uzimanja antiholinesteraze i diuretičkih lijekova bez dodatnih uputa liječnika koji dolazi;
 • obvezno potpuno pražnjenje mjehura prije spavanja;
 • fizioterapijske vježbe, Kegelove vježbe i druge akcije usmjerene na treniranje mišića zdjelice;
 • smanjenje upotrebe diuretičkih proizvoda i tekućina, posebno - tri sata prije spavanja.

Tehnika se koristi i neovisno i kao dodatak terapiji lijekovima.

Liječenje lijekovima

Brojni lijekovi mogu se propisati za ozbiljne do umjerene simptome, uključujući:

 • alfuzosin, tamsulozin i drugi alfa blokatori;
 • solifenacin, M-antiholinergici, blokatori muskarinskih receptora - s jasnom prevlašću simptoma uzrokovanih zagušenjima;
 • inhibitori fosfodiesteraze tipa V - koji se obično koriste u liječenju impotencije i njezinih uzroka, ali su se pokazali učinkovitima u liječenju hiperplazije;
 • finasterid i drugi inhibitori 5-alfa-reduktaze - smanjuju brzinu proliferacije tkiva prostate, smanjuju njegovu veličinu.

Ovi i drugi lijekovi obično se koriste prije operacije ili u slučajevima kada je iz nekog razloga kontraindiciran.

Kirurgija

Danas se kirurške operacije smatraju "zlatnim standardom" i najučinkovitijim liječenjem adenoma prostate. Uz njihovu pomoć možete postići potpuno uklanjanje adenoma prostate s minimalnim posljedicama za tijelo, održavajući normalno mokrenje i erekciju. Njihova glavna prednost je sposobnost primjene u bilo kojoj fazi bolesti. U našoj se klinici prakticira nekoliko glavnih vrsta kirurških intervencija. Odluku o tome kako liječiti adenom prostate liječnik donosi zajedno s pacijentom nakon temeljitog pregleda i pregleda.

Otvorena adenomektomija

Otvorena adenomektomija klasična je operacija koja uključuje rez na međici ili donjem dijelu trbuha i uklanjanje upaljenog žljezdanog tkiva pomoću različitih instrumenata. Glavna prednost metode je dobro znanje i odsutnost potrebe za posebnom opremom, tako da se može koristiti u gotovo bilo kojoj klinici. Međutim, zbog otvorenosti, operacija je često popraćena velikim krvarenjem. Uz to, zbog blizine prostate s živčanim čvorovima, uvijek postoji rizik od oštećenja što dovodi do oštećenja spolnih i mokraćnih funkcija.

Transuretralna resekcija

TURP adenoma prostate postupak je uklanjanja dijela prostate pomoću elektrorezekcijske petlje. Danas je to jedna od najpoželjnijih i najčešće izvođenih operacija zbog svoje male invazivnosti. Svi se instrumenti dovode do formacije kroz uretralni kanal bez ikakvih rezova, uslijed čega nema gubitka krvi, nema ožiljaka na koži, a razdoblje oporavka je samo nekoliko dana. Osim toga, tijekom postupka prikupljaju se cjelovite informacije o stanju mokraćnog sustava i uklanjaju se sve pronađene abnormalnosti.

Novo u liječenju adenoma prostate

Najperspektivnije su minimalno invazivne metode koje koriste napredne tehnologije i opremu. To uključuje:

 • Holmium laserska enukleacija hiperplazije prostate (HoLEP) - operacija se izvodi kroz male rezove (do 2 cm). Uz pomoć laparoskopa, lasersko vlakno uvodi se u mjehur i kroz njegov vrat dovodi u žlijezdu. Adenomatozno tkivo uklanja se blagim urezima napravljenim ultra preciznim i sigurnim laserom kristala holmija, nakon čega se morcelira. Ovaj pristup jamči gotovo potpuno odsustvo oštećenja zdravih tkiva i minimalan gubitak krvi;
 • transuretralna fotoselektivna isparavanja - metoda se sastoji u potpunom sagorijevanju oštećenih tkiva korištenjem fokusiranog laserskog zračenja bez oštećenja zdravih stanica. Intervencija se provodi kroz uretralni kanal, koji isključuje sve rezove i ožiljke, omogućuje postizanje minimalnog broja recidiva, smanjuje vrijeme oporavka na nekoliko dana;
 • robotizirana potpomognuta laparoskopija - izvedena pomoću naprednog robotskog kompleksa "Da Vinci", opremljenog potrebnim alatima i opremom za video snimanje. Kontrolu provodi iskusni kirurg na posebnom terminalu, a slika s kamere prikazuje se na velikom monitoru u visokoj rezoluciji, što značajno proširuje operacijsko polje. Posebni algoritmi robota izglađuju sve oštre i nasumične pokrete operatera, potpuno uklanjajući takav ljudski faktor kao drhtanje. Korištenje kompleksa omogućuje vam izvođenje operacije što je točnije i preciznije moguće, kroz male, nekoliko milimetara, rezove.

Sve ove metode imaju značajan nedostatak - skupu opremu i potrebu za iskusnim kvalificiranim osobljem za rad s njom. Stoga se takve tehnike ne smiju koristiti u svakoj bolnici.