Prostatitis - simptomi i liječenje

Što je prostatitis? Uzroke pojave, dijagnozu i metode liječenja analizirat ćemo u članku liječnika, urologa s 28 godina iskustva.

Definicija bolesti. Uzroci bolesti

ProstatitisJe li upalni proces tkiva prostate, popraćen bolovima u donjem dijelu leđa, perineumu ili regiji zdjelice, kao i poremećajima u radu donjeg mokraćnog sustava.

normalna upala prostate i prostate

Prostatna žlijezda (prostata) odnosi se na muški reproduktivni sustav. Smješten je ispred rektuma, ispod mokraćnog mjehura, i okružuje uretru (uretru). Zbog toga, kada se prostate upali, ona stisne mokraćnu cijev, što dalje dovodi do različitih problema s mokrenjem. Glavna funkcija prostate je stvaranje sekreta (tekućine), koji je dio sjemena i ukapljuje ga kako bi se osigurala normalna pokretljivost sperme.

gdje je prostata

Patološka stanja prostate, poput raka ili benigne hiperplazije, češća su u starijih bolesnika. Prostatitis se razlikuje po tome što pogađa muškarce svih dobnih skupina, ali najčešće se bolest javlja kod muškaraca reproduktivne dobi (od 8 do 35% slučajeva).

Prostatitis se najčešće javlja u praksi urologa. Može se dogoditi iznenada (akutno) ili postupno, a njegove su manifestacije stalne i dugotrajne (kronične). Kronični oblik mnogo je češći od akutnog. Kronični prostatitis zauzima peto mjesto među dvadeset glavnih uroloških dijagnoza.

Prostatitis može biti neovisna bolest ili se kombinirati s benignom hiperplazijom prostate i rakom prostate. Posljednjih godina zabilježen je pad učestalosti prostatitisa u muškoj populaciji: ako je 2012. incidencija bila 275 na 100 tisuća stanovnika, onda je 2017. primarna incidencija bila 203 na 100 tisuća stanovništva.

Razlozi za razvoj prostatitisasu bakterijski (zarazni) i nebakterijski (neinfektivni).Infektivni prostatitisnajčešće u muškaraca mlađih od 35 godina. Najčešće ovaj oblik bolesti uzrokuju gram negativni mikroorganizmi, posebno enterobacter, E. coli, nazubljenost, pseudomonas i proteus, kao i spolno prenosive infekcije, poput gonokoka, klamidije itd. Vrlo rijetko prostatitis može nastati zbog na mikobakteriju tuberkuloze. U kroničnom bakterijskom prostatitisu spektar je patogena širi i može uključivati atipične patogene. Treba imati na umu da je kronični bakterijski prostatitis polietiološka bolest, odnosno može imati nekoliko uzroka.

Čimbenici koji pridonose razvoju upaleu prostati:

 • spolno prenosive infekcije;
 • stanja imunodeficijencije;
 • biopsija prostate;
 • invazivne manipulacije i operacije;
 • Način života;
 • proljev, zatvor;
 • homoseksualni kontakti;
 • česta promjena spolnih partnera;
 • sjedilački način života itd.

Kronični nebakterijski prostatitisdijagnosticirana u bolesnika koji se žale na kroničnu bol u području prostate, dok kod njih nije pronađen zarazni (bakterijski) uzročnik bolesti. Unatoč brojnim studijama, uzrok ove vrste kroničnog prostatitisa nije u potpunosti shvaćen, međutim, postoje neki čimbenici koji mogu uzrokovati njegov razvoj:

 • povećani pritisak prostate;
 • bolovi u mišićima u regiji zdjelice;
 • emocionalni poremećaji;
 • Autoimuni poremećaji (antitijela koja bi se trebala boriti protiv infekcije, ponekad iz nekog razloga napadaju stanice prostate);
 • tjelesna aktivnost;
 • neredovit spolni život;
 • dizanje utega itd.

U nekim se slučajevima prostatitis može pojaviti nakon izvođenja transuretralnih postupaka kao što su kateterizacija uretre ili cistoskopija, kao i nakon transrektalne biopsije prostate.

Iako istinska učestalost različitih vrsta prostatitisa nije definitivno utvrđena, pružaju se sljedeći podaci:

 • akutni bakterijski prostatitis čini otprilike 5-10% svih slučajeva prostatitisa;
 • kronični bakterijski prostatitis - 6-10%;
 • kronični nebakterijski prostatitis - 80-90%;
 • prostatitis, uključujući prostatodiniju (neurovegetativni poremećaji prostate) - 20-30%.
Ako nađete slične simptome, obratite se svom liječniku. Ne bavite se samoliječenjem - opasno je za vaše zdravlje!

Simptomi prostatitisa

Svi oblici upaleprostate, pored asimptomatske, ujedinjuje i prisutnost sljedećih simptoma:

 • bolovi u lumbalnoj regiji;
 • osjećaji nelagode s crijevnom peristaltikom;
 • bolovi u perineumu ili regiji zdjelice;
 • poremećaji u radu donjeg mokraćnog sustava.

Glavni simptomi donjeg mokraćnog sustava u prisutnosti prostatitisa:

 • česti nagon za mokrenjem;
 • poteškoće s mokrenjem, odnosno slaba struja i potreba za "naprezanjem";
 • goruća bol ili njezino pojačavanje prilikom mokrenja.

U muškaraca s dijagnozomakutni bakterijski prostatitisJavljaju se bolovi u zdjelici i simptomi mokraćnog sustava, kao što su pojačano mokrenje i zadržavanje mokraće. To može dovesti do razvoja sistemskih manifestacija kao što su vrućica, hladnoća, mučnina, povraćanje i malaksalost. Akutni bakterijski prostatitis karakterizira oštar početak bolesti sa živopisnom kliničkom slikom. Ovo je ozbiljna bolest.

Muškarci s dijagnozomkronični bakterijski prostatitisprimijetite simptome periodične prirode koji se povećavaju i smanjuju. Uz pogoršanje, primjećuju se bol i nelagoda. Osjećaji boli lokalizirani su uglavnom na dnu penisa, oko ili iznad anusa. Također, bol se može pojaviti neposredno iznad stidne kosti ili u donjem dijelu leđa, šireći se na penis i testise. Defekacija također postaje bolna. Ponekad se razvijaju znakovi infekcije donjih dijelova mokraćnog sustava: pekuća bol i često mokrenje, česti nagon. Ovi se simptomi mogu zamijeniti s manifestacijama akutnog bakterijskog prostatitisa, ali obično ima nagli nastup, hladnoću, vrućicu, slabost, bol u cijelom tijelu, u donjem dijelu leđa, kao i u genitalijama, često i bolno mokrenje, bol s ejakulacijom. Ako nađete takve simptome, morate se hitno obratiti liječniku.

Ako standardni moderni pregled nije utvrdio da kroničnu bol uzrokuje patološki proces u prostati, tada imamo posla s kroničnim nebakterijskim prostatitisom, koji se također nazivasindrom kronične boli u zdjelici(pojam se koristi od 2003. ). U prisutnosti sindroma kronične boli u zdjelici, kvaliteta života muškarca je značajno smanjena, jer ovaj sindrom ponekad dovodi do različitih psiholoških i seksualnih poremećaja:

 • povećani umor;
 • osjećaj bespomoćnosti;
 • poremećaj erekcije;
 • bolna ejakulacija;
 • bolovi nakon odnosa itd.

Kod kroničnog nebakterijskog prostatitisa / sindroma kronične boli u zdjelici postoji osjećaj trajne nelagode ili bolova u donjem dijelu leđa, češće u dnu penisa i oko anusa, najmanje 3 mjeseca. Bolni osjećaji lokalizirani su u jednom "ciljnom organu" ili u nekoliko zdjeličnih organa. Najčešće je kod ovog oblika prostatitisa bol lokalizirana u prostati (46%).

Kod kroničnog prostatitisa seksualni poremećaji imaju brojne značajke. Prvo, sve komponente kopulativne (spolne) funkcije muškarca poremećene su u različitom stupnju: libido, erekcija, ejakulacija. Drugo, seksualna disfunkcija javlja se uglavnom kod osoba s dugom (više od 5 godina) poviješću bolesti. Treće, seksualna disfunkcija često je glavni razlog traženja liječnika.

30% bolesnika koji pate od kroničnog prostatitisa bilježi erektilnu disfunkciju, uglavnom zbog psihogenog čimbenika - katastrofalne percepcije bolesti.

Simptomi prostatitisa javljaju se najmanje jednom u životu kod 50% muškaraca.

Patogeneza prostatitisa

Mehanizam razvoja prostatitisa je višeznačan i vrlo složen. U njegov razvoj uključeni su mnogi čimbenici. Većina slučajeva akutnog bakterijskog prostatitisa uzrokovana je kaskadom procesa pokrenutih uzlaznom infekcijom uretre ili intraprostatskim refluksom (povratom mokraće).

Prodiranje mikroorganizama u prostatu moguće je uzlaznim putem (kroz uretru) ili transrektalno limfnim putem. Proljev i zatvor povezani s oštećenom funkcijom rektalne barijere smatraju se provocirajućim čimbenikom kroničnog prostatitisa. Međutim, mehanizam prodiranja mikroorganizama u prostatu još uvijek nije jasno utvrđen.

Poremećaj mokraćnog sustava s prostatitisom može biti posljedica:

 • povećanje tona glatkih mišića uretre prostate povećanjem aktivnosti adrenergičkih receptora;
 • povećanje prostate ili suženje mokraćne cijevi, što rezultira turbulentnim protokom urina, opstrukcijom izlaza iz mokraćnog mjehura i intraprostatskim refluksom.

U budućnosti dolazi do kršenja drenaže kanala prostate, stagnacije sekreta prostate, edema, aktivacije kaskade arahidonske kiseline, upale i ishemije. Stvara se začarani krug patoloških promjena.

Klasifikacija i faze razvoja prostatitisa

Postoje 4 glavne kategorije (vrste) prostatitisa.

 1. Akutni bakterijski prostatitis(kategorija I).
 2. Kronični bakterijski prostatitis(kategorija II).
 3. Kronični nebakterijski prostatitis / sindromkronična bol u zdjelici (kategorija III). Može biti upalno (kategorija III A) ili neupalno (kategorija III B).
 4. Asimptomatski upalni prostatitis.Histološki prostatitis identificiran biopsijom prostate (kategorija IV).

Kronični bakterijski prostatitisZa razliku odzačinjeno,manifestira se kao ponavljajuće se epizode pogoršanja s prisutnošću ili odsutnošću potpunih remisija među njima. Simptomi su obično manje izraženi od simptoma akutnog prostatitisa.

Klasifikacija Nacionalnih američkih zdravstvenih instituta. . .

 • Tip I(akutni bakterijski prostatitis) - akutna infekcija prostate: simptomi bolesti se javljaju iznenada. Jeza, vrućica, bolovi u cijelom tijelu, slabost, bolovi u donjem dijelu leđa i području genitalija, često, bolno mokrenje, bolovi tijekom ejakulacije. Potencijalni simptomi akutnog bakterijskog prostatitisa uključuju krv u mokraći i / ili sjemenu. Rijetko je. Učinkovito se liječi antibioticima.
 • II tip(kronični bakterijski prostatitis) - kronična ili ponavljajuća infekcija prostate: simptomi su isti kao kod akutnog prostatitisa, ali se pojavljuju postupno i manje su izraženi. Može biti potrebno nekoliko tečajeva antibiotske terapije.
 • III vrsta(kronični nebakterijski prostatitis i sindrom kronične boli u zdjelici): nema dokaza o infekciji.
 • III A tip: prisutnost leukocita u ejakulatu / sekrecija prostate / treći dio urina dobiven nakon masaže prostate.
 • III B tip: odsutnost leukocita u ejakulatu / sekrecija prostate / treći dio urina dobiven nakon masaže prostate. Bolovi u donjem dijelu leđa i genitalnom području, česti nagoni za mokrenjem, poteškoće s mokrenjem (često noću), peckanje ili bolno mokrenje i ejakulacija. Predstavlja oko 90% svih slučajeva prostatitisa. Ne postoje poznati uzroci niti klinički dokazani tretmani.
 • IV vrsta(asimptomatski upalni prostatitis): Ponekad povećan broj bijelih krvnih stanica. Nije potrebno liječenje. Otkriveno na biopsiji prostate.

Granice između različitih oblika prostatitisa su nejasne.

Komplikacije prostatitisa

S upalnim lezijama prostate, obližnji su organi uključeni u patološki proces: sjemenski tuberkulus, Cooperove žlijezde, sjemenski mjehurići i stražnja mokraćna cijev. Infekcija može istovremeno prodrijeti u prostatu i okolne organe.

Vesiculitis- upala sjemenih vrećica. Bolovi su lokalizirani u području prepona i duboko u zdjelici, zračeći u križnu kosti. Bol je obično jednostrana, jer su obje sjemene kesice zahvaćene u različitom stupnju. Vesiculitis može biti asimptomatski. Jedina pritužba pacijenata može biti prisutnost krvi u sjemenu. Također su zabilježene povremene piurije (gnoj u mokraći) i piospermija (gnoj u ejakulatu).

anatomija prostate

Stražnji uretritis, kolikulitis (upala sjemenog tuberkula). . . S prostatitisom, infekcija prodire u sjemeni tuberkulus, to je zbog blizine prostate s izvodnim kanalima.

Apsces prostate.Patogeni koji uzrokuju prostatitis također mogu izazvati apsces prostate. Ovo je teška septička (bakterijska) bolest, koja je popraćena slabošću, vrućicom, jezom uz izlijevanje znoja. U nekim se slučajevima uočavaju poremećena svijest i delirij. Pacijentu je potrebna hospitalizacija.

Skleroza prostate (fibroza).Ovo je kasna komplikacija prostatitisa koja se temelji na nadomještanju tkiva prostate ožiljcima (degeneracija vezivnog tkiva, odnosno skleroza), što dovodi do činjenice da se žlijezda smanjuje, smanjuje u veličini i potpuno gubi svoju funkciju. U pravilu, sklerotični simptomi razvijaju se dugo nakon početka upalnog procesa u prostati.

Ciste prostate.Te formacije mogu pridonijeti stvaranju kamenaca u prostati. Prisutnost infekcije u cisti može dovesti do apscesa prostate. Nije teško dijagnosticirati cistu prostate pomoću ultrazvuka. Mogu se otkriti i digitalnim rektalnim pregledom.

Kamenje prostate.Oni su prilično česti. Uzroci bolesti nisu u potpunosti shvaćeni, ali većina stručnjaka slaže se da nastaju kao rezultat dugotrajnog upalnog procesa u prostati. Kamenje je pojedinačno i višestruko, promjera od 1 do 4 mm. Veliko kamenje je rijetko. Kamenje začepljuje žlijezdu, zbog čega tajna u njoj stagnira, žlijezda je prenategnuta i stvaraju se zasebne ciste u koje infekcija ulazi. Pacijenti s kamenjem u prostati moraju se nositi s konstantnim tupim bolovima u međici. Bolni osjećaji šire se na glavić penisa i uzrokuju česte nagone za mokrenjem, što postaje teško i bolno.

dijagnostika prostate

Neplodnost. Kronični dugotrajni prostatitis prvenstveno smanjuje motoričku funkciju sperme, čineći ih potpuno nepokretnima. Jedna od posljedica je kršenje njihove proizvodnje, stvaranje nezrelih spermatozoida koji imaju abnormalno izmijenjeni oblik (i manji broj njih nego prije).

Poremećaj ejakulacije.Prostatitis svih oblika uzrokuje seksualnu disfunkciju. Isprva se pacijenti suočavaju s preranom ejakulacijom, imaju normalnu erekciju, koja zatim slabi, a stupanj orgazma pada. Dugotrajno postojanje kroničnog prostatitisa doprinosi smanjenju proizvodnje muških spolnih hormona i slabljenju libida.

Disfunkcija erekcije.Opisana je veza između kroničnog prostatitisa / sindroma kronične boli u zdjelici i erektilne disfunkcije. Ovaj je poremećaj posebno bolan za muškarce.

Dijagnoza prostatitisa

Pojava prvih znakova upale prostate zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Urolog će isključiti mnoge bolesti koje imaju slične manifestacije i odrediti kojoj kategoriji (tipu) bolest pripada. Prije odabira tretmana, stručnjak će provesti potrebne preglede i ponuditi da se podvrgne evaluacijskom testu.

Koja pitanja liječnik može postaviti

Na sastanku će liječnik definitivno odrediti: trajanje kliničkih manifestacija bolesti, mjesto i prirodu boli, na primjer, u perineumu, skrotumu, penisu i unutarnjem dijelu bedra; promjene u prirodi sjemena (prisutnost gnoja i krvi).

Na recepciji će urolog ponuditi da ispuni posebne upitnike, jedan od njih je indeks simptoma kroničnog prostatitisa.

Pacijent treba liječniku postavljati pitanjao tome koje će testove i studije trebati napraviti, kako se pripremiti za njih, koji tretman planira propisati i gdje mogu dobiti više informacija o bolesti.

Kronični bakterijski prostatitis dijagnosticira se kada simptomi traju najmanje tri mjeseca.

Istraživanje će obuhvatiti:

 • Digitalni rektalni pregled žlijezde radi utvrđivanja opsega povećanja prostate i njegove konzistencije.
 • digitalni rektalni pregled prostate
 • Ispitivanja sekreta prostate, mokraće i / ili ejakulata.
 • Identifikacija urogenitalne infekcije.
 • Ultrazvučni pregled mokraćnog sustava (bubrezi, prostata, mokraćni mjehur s određivanjem zaostalog urina).
 • ultrazvuk prostate
 • Urodinamička studija.

U slučaju akutnog bakterijskog prostatitisa, digitalnom rektalnom pretragom može se pronaći natečena i bolna prostata. Masaža prostate je kontraindicirana jer može dovesti do bakterijemije i sepse.

Najvažnija studija u ispitivanju bolesnika s akutnim bakterijskim prostatitisom je kultura sekreta prostate. Kako bi se kronični prostatitis kategorizirao, kvantitativna kultura i mikroskopija uzoraka urina i sekreta prostate dobivenih nakon masaže prostate i dalje su važne metode.

Androflor - sveobuhvatna studija mikrobiocenoze urogenitalnog trakta u muškaraca pomoću PCR-a. Omogućuje vam određivanje kvalitativnog i kvantitativnog sastava mikroflore. Koristi se za dijagnozu i kontrolu liječenja upalnih zaraznih bolesti genitourinarnog sustava.

Nakon utvrđivanja uzroka bolesti, liječnik će preporučiti tijek liječenja. Mora se imati na umu da standardne metode samo u 5-10% slučajeva mogu otkriti infekciju, što u konačnici dovodi do prostatitisa.

Kakav je odnos između prostatitisa, specifičnog antigena prostate (PSA) i raka prostate

Mjerenje ukupne razine PSA i slobodnog PSA u prostatitisu ne pruža dodatne dijagnostičke informacije. Poznato je da se u 60, odnosno 20% bolesnika s akutnim i kroničnim bakterijskim prostatitisom, povećava razina prostate specifičnog antigena (PSA). Nakon završetka liječenja, razina PSA smanjuje se u 40% bolesnika. PSA se ne smatra specifičnim biljegom za rak prostate, jer razine PSA mogu biti povišene kod benigne hiperplazije prostate i prostatitisa.

Liječenje prostatitisa

Vodeća uloga u liječenju patologije dodijeljena je terapiji lijekovima.

Liječenje alfa1-blokatorima

Alfa-blokatori propisani su za pacijente koji se žale na poteškoće s mokrenjem. Ovi lijekovi pomažu olakšati mokrenje i opustiti mišiće prostate i mokraćnog mjehura. Nekim se pacijentima prepisuju lijekovi za snižavanje razine hormona koji mogu pomoći u smanjenju žlijezde i smanjenju nelagode. Mišićni relaksanti mogu pomoći u ublažavanju bolova uzrokovanih edematoznom prostatom koja vrši pritisak na obližnje mišiće. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) mogu pomoći ako su prisutni bolovi.

Standardna antibiotska terapija u većini slučajeva ne dovodi do smanjenja broja recidiva bolesti, pa se stoga često koristi integrirani pristup koji je također propisanpomoćni lijekovi: biostimulansi, ekstrakti raznih biljaka i insekata i njihove biološke komponente, koji mogu biti u oblikurektalne čepiće. . . Unatoč velikom arsenalu lijekova, učinkovitost njihove primjene ostaje nedovoljna.

Fizioterapija u liječenju prostatitisa

Za kronični prostatitis kategorija II, III A i III B mogu se dodatno koristiti fizioterapeutske metode:

 • masaža prostate (prostate);
 • laserska terapija;
 • mikrovalna hipertermija i termoterapija;
 • električna stimulacija moduliranim strujama kožnih ili rektalnih elektroda;
 • akupunktura (akupunktura).

Učinkovitost i sigurnost ovih tretmana još se proučavaju. Također se koristi za liječenje prostatitisanarodne metode, nprhirudoterapija.Učinkovitost i sigurnost ove metode za liječenje prostatitisa nije dokazana.

Injekcija matičnih stanica

Stanična terapija (injekcije matičnih stanica) u liječenju prostatitisa trenutno je obećavajuća tehnika u ranim fazama razvoja. U ovom trenutku, što se tiče ubrizgavanja matičnih stanica u prostatu, možemo imati samo hipoteze o njezinim mehanizmima, kao i empirijske podatke dobivene od pojedinih skupina istraživača.

Kirurško liječenje prostatitisa

Kirurške metode koriste se samo za liječenje komplikacija prostatitisa - apscesa i suppuracije sjemenih mjehurića.

Liječenje sindroma kronične boli u zdjelici zahtijeva zasebno razmatranje. Asimptomatski upalni prostatitis (kategorija IV) ne smije se liječiti ako pacijent ne planira operaciju prostate. U ovom slučaju, pacijentu se daje profilaktički tijek antibiotske terapije.

Prehrana i način života za prostatitis

Posebna dijeta za prostatitis nije potrebna, ali jesti puno povrća, nemasnog mesa i mliječnih proizvoda poboljšat će rad crijeva. Važno je unositi dovoljno vlakana, hranu bogatu vitaminom E (pšenične klice, kukuruzno ulje itd. ), Šećer treba zamijeniti prirodnim medom. Pravilna prehrana za prostatitis može poboljšati rad crijeva i smanjiti vjerojatnost recidiva ili ubrzati oporavak. Preporuča se pridržavati se zdravog načina života, piti više tekućine i ograničiti kofein i alkohol.

Prognoza. Profilaksa

Akutni prostatitis često postaje kroničan, čak i uz pravovremeno i adekvatno liječenje.

Potpuni oporavak nije uvijek moguće postići, no pravilnom dosljednom terapijom i slijedeći preporuke liječnika moguće je ukloniti nelagodu i bol. Neovisnokućno liječenje prostatitisamože biti opasno i dovesti do komplikacija.

Ne mogu se svi slučajevi prostatitisa identificirati kao uzrok, ali postoji niz koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili pojavu prostatitisa. Isti koraci mogu pomoći u kontroli postojećih simptoma:

 1. Pijte puno tekućine. Pijenje puno tekućine dovodi do čestog mokrenja, olakšavajući tako ispiranje zaraznih sredstava iz uretre prostate.
 2. Redovito ispraznite mjehur.
 3. Izbjegavajte iritaciju uretre. Ograničite unos kofeina, začinjene hrane i alkohola.
 4. Smanjite pritisak na prostatu. Muškarci koji često voze bicikl trebaju koristiti podijeljeno sjedalo kako bi ublažili pritisak na područje prostate.
 5. Ostanite seksualno aktivni.