Koji se lijekovi koriste u liječenju upale prostate

Liječenje prostatitisa kod muškaraca uključuje korištenje lijekova i fizioterapije. Fitoterapija, masaža žlijezda, akupunktura mogu se propisati kao dodatne metode za pacijente. To je integrirani pristup koji omogućuje ne samo da se spriječi pogoršanje bolesti, već i da se potpuno riješi. Liječenje prostatitisa lijekovima uvijek se provodi u tečajevima i propisuje se tek nakon potpunog pregleda prostate.

tablete za prostatitis

Lijekovi u liječenju prostatitisa bit će učinkoviti samo ako ih propisno propiše liječnik.

dugotrajna sredstva

Urolozi pacijentima koji imaju upalnu bolest prostate u pravilu propisuju nekoliko vrsta lijekova. To vam omogućuje da se puno brže nosite s poremećajima koji su nastali u prostati. Za poboljšanje njezina stanja koriste se lijekovi s antibakterijskim i imunostimulirajućim učincima, relaksanti mišića, hormonska sredstva i alfa-blokatori.

Liječnik propisuje individualni režim terapije za svakog pacijenta nakon temeljitog proučavanja analiza i rezultata ultrazvuka.

testovi za prostatitis za propisivanje lijekova

Nemoguće je samostalno odabrati lijekove za prostatitis, jer to može izazvati pogoršanje ne samo stanja prostate, već i općeg blagostanja.

Liječenje kroničnog prostatitisa antibioticima nije uvijek indicirano. Ako pacijent nema simptome bolesti, a pritom se osjeća normalno, ova skupina lijekova možda neće biti propisana. U tom se slučaju kronični prostatitis može liječiti biljnim lijekovima i alfa-blokatorima.

Antibakterijski lijekovi

Kada se otkriju klamidija i druge infekcije, mogu se koristiti fluorokinoloni koji imaju visoku bioraspoloživost i mogu u najkraćem vremenu prodrijeti u sluznicu prostate.

Nakon otkrivanja prostatitisa, pacijentu se propisuju lijekovi, uključujući antibiotik. Režim odabira liječnik ovisno o stanju pacijenta.

U nedostatku željenog učinka od uporabe fluorokinolona, liječnik može propisati tečaj s drugim lijekovima. Ako su tijekom pregleda laboratorijske pretrage pokazale prisutnost klamidije, pacijentu se preporuča tetraciklini. Njihova učinkovitost povezana je s brzim prodiranjem aktivnih komponenti lijeka u žlijezdu prostate i svojstvom lijeka da što brže uništava patološke mikroorganizme.

Ponovljenim liječenjem, prije liječenja recidiva prostatitisa kod muškaraca lijekovima, liječnik izrađuje novi režim uzimanja antibakterijskog lijeka, koji najčešće uključuje niže doze. Ako su odabrani lijekovi bili neučinkoviti, to može značiti da nisu prikladni za pacijenta ili su pogrešno propisani.

Pripravci s antibakterijskim učinkom indicirani su samo kada su patogeni mikroorganizmi postali uzročnici prostatitisa.

Treba imati na umu da su bakterije gotovo uvijek prisutne na ovaj ili onaj način u ljudskom tijelu. Tijekom normalnog funkcioniranja imunološkog sustava oni su neaktivni i ne predstavljaju posebnu prijetnju zdravlju. Slabljenje imunološkog sustava pod utjecajem drugih čimbenika izaziva aktivaciju patogene mikroflore, koja prodire u tkivo prostate i dovodi do akutne bolesti.

prehlada kao uzrok prostatitisa

Akutna faza bakterijskog prostatitisa zahtijeva korištenje antibakterijskih sredstava. Ako se takvo liječenje ne provodi, upalni procesi mogu ići u mjehur, uretru i bubrege. Postoje dokazi o povezanosti između bakterijskog prostatitisa i urolitijaze. Izostanak antibiotske terapije dovodi do kroničnog oblika bolesti, koji se liječi mnogo teže i dulje.

Načela imenovanja

Kod akutnog prostatitisa lijekovi se propisuju odmah nakon općeg pregleda i ispitivanja pacijenta. Urolog u pravilu ne čeka rezultate testova i propisuje režim koji predviđa unos makrolida, fluorokinolona i aminoglikozida u prvim danima. Rjeđe se pacijentima propisuju antibiotici eritromicina, jer takvi agensi nisu sposobni dovesti do masovnog uništenja bakterijskih mikroorganizama.

Nakon što urolog primi rezultate testa, liječnik može promijeniti režim ili uključiti druge lijekove u njega. Primjena samo jednog lijeka opravdana je kod blagog prostatitisa. Prilikom odabira lijekova potrebno je uzeti u obzir dob muškarca i prisutnost drugih bolesti. Ako pacijent pati od bolesti jetre ili bubrega, doze se mogu prilagoditi prema stupnju disfunkcije organa.

Pacijent mora obavijestiti urologa o lijekovima koje uzima ili je uzimao relativno nedavno.

Ako je iz nekog razloga muškarac pio antibiotike, liječnik bi trebao uzeti u obzir ovu činjenicu, jer takvi lijekovi mogu biti neučinkoviti.

injekcije za prostatitis

Ako univerzalna shema koja je dodijeljena pacijentu nema željeni učinak, može se koristiti druga koja ima snažniji učinak. Kako bi se pojačao učinak, antibiotici se propisuju u obliku injekcija, pa se pacijent s akutnom upalom prostate može hospitalizirati. Liječenje prostatitisa kod kuće provodi se antibakterijskim lijekovima u obliku kapsula. U ovom slučaju iznimno je važno poštivati sva pravila za primanje takvih sredstava. Ako odstupite od sheme, terapija može biti neučinkovita. Otkazivanje ili produženje tečaja provodi samo liječnik.

Obično pravilno odabrani antibakterijski lijekovi daju pozitivan učinak već treći dan nakon početka uzimanja. Ako simptomi potraju, potrebno je posjetiti urologa kako bi pregledao režim liječenja.

konzultacija s liječnikom za prostatitis

Hormonski pripravci i čepići

Ispravno propisana shema lijekova pomaže u smanjenju simptoma karakterističnih za upalne bolesti prostate. Prije svega, počinje nestajati nelagoda koja se javlja kod prostatitisa tijekom mokrenja. Pri korištenju neodgovarajućih lijekova mogu postojati bol, problemi s pražnjenjem mjehura i erektilna disfunkcija. Kod nekih muškaraca postoji tendencija postupnog pogoršanja potencije. Vrlo često, u nedostatku imunomodulatora u režimu liječenja, bolest se može vratiti.

U nedostatku pozitivnih rezultata u liječenju kroničnog prostatitisa, pacijentu se propisuju hormonska sredstva. Oni pomažu ublažiti upalu, vratiti erekciju.

Takvi lijekovi, iako učinkoviti, mogu imati mnogo nuspojava, pa ih treba koristiti s oprezom, poštujući točnu dozu koju preporučuje liječnik.

Uz upalu žlijezde, rektalni čepići se također mogu koristiti kao pomoćna sredstva. Takve čepiće pacijenti obično dobro podnose jer sadrže prirodne sastojke. Dobar učinak imaju sredstva na bazi meda, propolisa, kompleksa s ekstraktom protuupalnih i antiseptičkih biljaka.

Rektalni čepići pomažu ublažiti oticanje žlijezde, smanjiti bol i normalizirati mikrocirkulaciju krvi.

Danas se u ljekarnama mogu kupiti čepići ili tabletni pripravci napravljeni na bazi sublimirane goveđe prostate. Oni poboljšavaju strukturu tkiva prostate, ublažavaju upalu i pomažu ubrzati regenerativne procese.

Za obnovu tijela i jačanje imunološkog sustava, koji je često oslabljen nakon upalne bolesti prostate, prikazana je uporaba kompleksa koji sadrži vitamine i mikroelemente. Bolesnicima se također mogu preporučiti antioksidativni lijekovi koji pomažu u sprječavanju razvoja hiperplazije i malignih novotvorina u prostati.