Intimnost tijekom upale prostate

Seks s prostatitisom izaziva puno kontroverzi među modernim liječnicima. Neki stručnjaci smatraju da je intimnost korisna za pacijenta. Drugi liječnici tvrde da kontakti mogu pogoršati tijek patološkog procesa. Da biste shvatili je li moguće imati seks s takvom dijagnozom, morate znati specifičnosti dijagnoze.

Ignoriranje simptoma prostatitisa dovodi do ozbiljnih posljedica i problema s partnerom

Obilježja bolesti

Prostatitis se otkriva u velikoj skupini pacijenata. Dijagnoza se nalazi u 30% mladih i više od 60% starijih bolesnika. Postoji pogrešno mišljenje da ova bolest pogađa samo oslabljeno tijelo. Ali ovo je daleko od istine. Upala prostate ima mnogo uzroka. Zbog toga se može pojaviti kod muškaraca bilo koje dobne kategorije.

Patologija ima nekoliko varijanti. Čestim oblikom smatra se bakterijska i abakterijska kronična bolest. Kod bakterijskog oblika uzročnik je uzročnik. Bakterija ulazi u tkivo prostate putem urinarnog trakta. Često infekcija postaje moguća zbog nezaštićenog seksualnog kontakta s nositeljem bolesti. Bakterija se brzo kreće kroz uretralni kanal. Mikroorganizam uzrokuje postupnu promjenu zdrave mikroflore.

Prostata se nalazi u gornjem dijelu kanala ispod mokraćnog mjehura. Njegovi režnjevi čvrsto prianjaju uz zidove mokraćnog trakta. Gornji dio organa je u bliskom kontaktu sa sfinkterom mokraćnog mjehura. Kada se mikrob proširi u gornjem dijelu mokraćnog sustava, uočava se infekcija sluznice prostate. Bakterija prodire u njegov subkortikalni dio.

Mikrob se aktivno umnožava u organu. Uzročnik se hrani zdravim stanicama. Pojavljuju se područja atrofiranog tkiva. Na takvom materijalu nastaje flora idealna za razvoj upalnog procesa. Na pozadini upale, bakterije ostaju bez hrane. To povlači njihovu smrt. U ovom slučaju, patogeni proces traje.

Nakon smrti mikroorganizama, vidljivi simptomi kod bolesnika nestaju. Čovjek ne doživljava nikakvu nelagodu. Ovaj oblik patologije je teže odabrati učinkovit tretman. Često stručnjaci moraju promijeniti tijek terapije.

Abakterijska varijanta javlja se u velikoj skupini bolesnika. Razlog za ovaj oblik može biti mnogo čimbenika. Bolest se razvija s traumom prepona, promjenama temperature u zdjelici, hormonalnim valovima, pretilošću i sjedilačkim načinom života. Bolest pogađa ljude koji imaju sjedeći posao ili provode puno vremena za računalom.

Ova patologija podrazumijeva postupno usporavanje cirkulacije krvi u zdjelici. Istodobno, organi dobivaju manji volumen tvari potrebnih za stvaranje mladih stanica. Starenje tkiva prati nakupljanje mrtvog tkiva u određenim područjima prostate. Pod takvim materijalom razvija se upala.

Opasnost od prostatitisa leži u njegovom negativnom utjecaju na funkcije prostate.

Organ je odgovoran za nekoliko važnih procesa. U žljezdanom sloju nastaje posebna tvar - sekret. Sekret je osnova za sjemenu tekućinu. Subkorteks također izlučuje određenu količinu hormona testosterona. Na pozadini prostatitisa, ove se funkcije smanjuju.

Opasne posljedice

Bolest uzrokuje mnoge probleme za pacijenta. S prostatitisom uočavaju se sljedeće negativne promjene:

 • erektilna disfunkcija;
 • pogoršanje parametara sperme;
 • pojava boli u različitim lokalizacijama.

Ako je erektilno stanje narušeno, muškarčevo uzbuđenje nestaje tijekom kontakta. Također, smanjuje se trajanje kontakta. U nekim slučajevima, brza ejakulacija se opaža s blagim uzbuđenjem. To dovodi do problema s partnerom.

Vrlo je važno na vrijeme dijagnosticirati prostatitis pomoću testova, to će ubrzati oporavak

Prostatitis je također ispunjen pogoršanjem broja spermija. Da bi došlo do trudnoće, sperma mora imati određene kvalitete. U zdravog pacijenta spermatozoidi se aktivno kreću u sekretornoj tvari. Ako se dijagnosticira, sperma postaje gusta. U viskoznim sekretima spermatozoidi se kreću sporije. Povećanje kiselosti uzrokuje smrt nekih zametnih stanica. Dugi tijek bolesti prati primarna muška neplodnost.

Mnogi se pacijenti žale na bolove na različitim mjestima. Zbog upale javlja se bol pri mokrenju. Također, neugodni osjećaji prate defekaciju i intimnost. Tijekom ejakulacije može se pojaviti akutna nepodnošljiva bol. Ako muškarac ima takav simptom, prestaje imati spolni odnos.

Iz tih razloga morate znati je li intimnost moguća s prostatitisom.

Razlozi zabrane intimnosti

Ne dopuštaju svi liječnici spolni odnos u prisutnosti dijagnoze. Postoji nekoliko faktora zabrane. Seks je zabranjen iz sljedećih razloga:

 • bakterijska priroda bolesti;
 • akutni oblik patologije;
 • razvoj dodatnih komplikacija.

S bakterijskim prostatitisom, seks je zabranjen. Ovaj oblik uzrokuju patogeni mikroorganizmi. Patogene bakterije nalaze se u mikroflori uretralnog kanala, prostate i mokraćnog mjehura. Tijekom nezaštićenog kontakta neki od opasnih mikroorganizama ulaze u žensku vaginu. Postoji rizik od infekcije partnera. Uz pravilno liječenje, muškarac se ne može u potpunosti riješiti prostatitisa. U ovom slučaju oba partnera trebaju liječenje.

Seks se također ne preporučuje u akutnim stanjima. Akutni tip prostatitisa prati nekoliko negativnih znakova. Muškarac pokazuje blagi porast tjelesne temperature. Također postoji akutna bol tijekom intimnosti. U nekim slučajevima, patogena tekućina se oslobađa iz uretre. Iz tog razloga stručnjaci ne preporučuju seks tijekom razdoblja egzacerbacije.

Posebna gimnastika za prostatitis jača i muško i žensko tijelo

Neki liječnici tvrde da spolni odnos uzrokuje dodatne komplikacije u tijeku bolesti. S pretjeranim intenzitetom seksualnih kontakata, žlijezda oslabljena bolešću prestaje pravilno raditi. Također, pogrešan izbor položaja može biti popraćen dodatnim pritiskom na upaljena tkiva. Povećani tlak prati brzo širenje upale duž zidova prostate.

Seks se također ne preporučuje zbog planiranja trudnoće. Prostatitis podrazumijeva patološke promjene u funkcioniranju organa. Sekretorna baza se zgušnjava i postaje viskozna. U tom stanju spermatozoidi gube kvalitete potrebne za oplodnju. Čak i ako dođe do trudnoće s takvom kvalitetom sperme, fetus nije uvijek sposoban za pravilan razvoj. Povećava se rizik od rođenja djeteta s različitim patologijama.

Kada je intimnost korisna

No, osim negativnih aspekata, seks u prisutnosti prostatitisa također ima niz pozitivnih kvaliteta. Posebno je važan za liječenje abakterijskih oblika bolesti. Vjeruje se da spolni odnos ima sljedeće pozitivne kvalitete:

 • dodatna stimulacija zidova organa;
 • uklanjanje viška sekreta;
 • povećana cirkulacija krvi u zdjelici;
 • ubrzavanje procesa ozdravljenja.

Seks dodatno blagotvorno djeluje na zidove organa. Ovaj učinak ima slična svojstva kao i masaža prostate. Za liječenje kroničnog prostatitisa i prevenciju bolesti preporuča se podvrgnuti tečaju masaže. Ručni utjecaj provodi se kroz rektum. Masaža žlijezde uzrokuje ubrzanje protoka krvi u njezinim tkivima. U tom se slučaju eliminiraju opasni mikroorganizmi, smanjuje se intenzitet upale i eliminira zagušenje.

Tijekom spolnog odnosa u određenom položaju vrši se pritisak na prednju stijenku prostate. Pri određenoj frekvenciji trenja takav pritisak uzrokuje učinke slične masaži organa. Upravo iz tog razloga preporuča se odabrati određeni položaj i učestalost pokreta tijekom spolnog odnosa.

Glavna dobrobit seksa je povećanje protoka krvi u zdjelične organe. Krvna tekućina je izvor hranjivih i korisnih tvari za sve sustave i tkiva. Sadrži veliki broj crvenih krvnih stanica. Crvena krvna zrnca odgovorna su za hvatanje molekula zraka s površine kože. Molekula tvari je fiksirana u udubljenju na površini crvenih krvnih stanica. Krvožilnim sustavom crvena tijela distribuiraju kisik do unutarnjih organa. Ubrzavanje cirkulacije krvi pomaže povećati razinu kisika u zdjeličnim organima.

Muškarac s abakterijskim oblikom prostatitisa ima koristi od intimne intimnosti sa ženom

Povećanje opskrbe korisnim mikroelementima također uzrokuje aktivnu proliferaciju stanica tkiva. Stanice se počinju dijeliti. Mlada tkiva zamjenjuju oštećena i mrtva područja. Istodobno se intenzitet upale značajno smanjuje. Obnavlja se oblik prostate.

Seks je također koristan za uklanjanje ustajalog sekreta iz prostate i sjemenovoda. Zbog prostatitisa povećava se viskoznost sekreta. Zbog toga se dio ejakulata skladišti na stijenkama sjemenovoda i prostate. Patogeni materijal može se ukloniti samo tijekom intimnosti. Međutim, ponovljeni kontakt se ne preporučuje. Nakon što se žlijezda očisti od patogenih sekreta, njezina se aktivnost postupno obnavlja. To pozitivno utječe na kvalitetu sjemene tekućine.

Sva ta pozitivna svojstva spolnog života ubrzavaju proces ozdravljenja. Liječenje u ovom trenutku pomaže brzo eliminirati bolest.

Pravila seksualnog života

Ne znaju svi pacijenti o osobitostima spola s prostatitisom. Intimnost tijekom razdoblja bolesti treba se provoditi prema određenim pravilima. Liječnici daju sljedeće preporuke muškarcima:

 • redoviti seksualni život;
 • korištenje kontracepcije;
 • pridržavanje pravila intimne njege;
 • redoviti posjeti stručnjaku;
 • odbijanje dodatnih sredstava nakon kontakta.

Glavni zadatak muškarca je imati redovit seksualni život. Seks treba obavljati najmanje jednom svaka dva dana. Uz toliki broj kontakata, prostata ima sposobnost brzog oporavka i proizvodnje potrebnog volumena novog ejakulata.

Rijetki seksualni kontakti su štetni ako imate dijagnozu prostatitisa. S neredovitim spolnim odnosima opažaju se negativne promjene u aktivnosti prostate. Oni su puni pogoršanja zdravlja muškarca i poremećaja hormonskog sustava. Ako muškarac s prostatitisom ne može imati redoviti seksualni život, potrebno je potpuno suzdržati od intimnosti tijekom razdoblja liječenja.

Nezaštićeni seks može izazvati opasne posljedice za ženu

Svaki seksualni kontakt mora se provoditi uz korištenje kontracepcije. U tu svrhu koristi se kondom. Proizvod od lateksa sprječava ulazak patogenih mikroorganizama u ženski reproduktivni sustav. Kondom sprječava rizik od infekcije spolnog partnera. Korištenje prekinutog spolnog odnosa za prostatitis ne može zaštititi ženu od infekcije.

Ovo je pravilo posebno relevantno za planiranje parova. Ako muškarac ima upalu prostate, par treba pažljivo zaštititi do završetka terapijskih mjera. Začeće s prostatitisom opasno je za daljnji razvoj fetusa.

Ne pridržavaju se svi muškarci pažljivo pravila intimne njege. To uzrokuje bakterijsku infekciju. Da biste izbjegli dodatnu infekciju tijekom seksa, trebali biste slijediti sva pravila intimne higijene.

Što još trebate znati

Prije spolnog odnosa potrebno je očistiti penis od nakupine sekretorne sluzi ispod kožice. Da biste to učinili, morate koristiti poseban gel. Čišćenje treba ponoviti nakon intimnosti. Donje rublje treba mijenjati svaki dan ili nakon kupanja. Ručnik i sapun treba koristiti zasebno. Održavanje higijene omogućuje da se uretralni kanal brzo riješi patogene mikroflore.

Liječnici također ne preporučuju korištenje dodatnih sredstava za stimulaciju tijekom spolnog odnosa. Kako bi pojačali pozitivne osjećaje, mnogi parovi koriste lubrikante, gelove i dodatke. Svi ti lijekovi uzrokuju promjene u mikroflori genitalnih organa. S prostatitisom, takva promjena je ispunjena razvojem komplikacija. Tijek bolesti postaje znatno kompliciraniji. Iz tog razloga, par bi trebao izbjegavati dodatne stimulanse tijekom razdoblja liječenja.

Također je pogreška koristiti tablete za vraćanje erekcije. Takvi lijekovi uzrokuju povećani dotok krvi u kavernozna tijela penisa. Kada se koristi, krv se fiksira u organu nekoliko sati. Dugotrajna ekscitacija na pozadini prostatitisa puna je razvoja jakog zadebljanja membrane prostate. To dovodi do pogoršanja stanja bolesnika.

Liječenje upale prostate treba biti popraćeno liječničkim nadzorom. Samo stručnjak može dati preporuke o intimnosti tijekom terapije prostatitisa. Usklađenost sa svim pravilima dovodi do brze obnove muškog spolnog zdravlja.